• Ypsilon - slovina je hra

          • Milí žiaci, 

            zapojte sa do súťaže a HRAJTE O SMARTFÓN a iné zaujímavé vecné ceny.

            Najúspešnejší účastníci získajú ceny a v kategóriách Y5, Y7, Y8 a Y9 dostanú aj potvrdenie o umiestnení v rámci Slovenska, príslušného kraja a okresu. (Potvrdenie môže účastník využiť pri prijímacích skúškach na 8. ročné gymnáziá a stredné školy.

            Ypsilon – slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra.

            Súťažné interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich flexibilitu.

            Do súťaže sa môže zapojiť každý žiak základnej školy, ktorý má v škole vyučovací predmet slovenský jazyk a literatúra. Registračný poplatok je 5 EUR/žiak.

            Stačí, ak žiak nahlási do 10. novembra 2020 svoju účasť školskému koordinátorovi pre 2. stupeň: p.uč. Richter

            Viac info na: http://ypsilonsutaz.sk/

          • Do školy na bicykli 2020

          • Nerobme z detí autoholikov. Ukážme im, že cesta do školy bicyklom alebo kolobežkou je pohodový a moderný spôsob dopravy. Zapojíme tým našu školu do celoslovenskej kampane „Do školy na bicykli 2020". Počas dvoch týždňov sa pokúsime presvedčiť  rodičov, žiakov, ale i učiteľov  aby do školy necestovali autom. A tým sa pokúsime  spoločne zlepšovať podmienky pre aktívnu mobilitu.

            Zároveň sa tým zapojíme i do súťaže o zaujímavé ceny.

            Najaktívnejšia škola
            Škola, ktorá zapojí čo najviac žiakov do súťaže. Počíta sa počet žiakov, ktorí prídu počas jednotlivých dní trvania súťaže do školy na bicykli alebo kolobežke, v pomere k celkovému počtu žiakov. Šancu vyhrať má ale každá škola – okrem tých najlepších jednu vylosujeme zo všetkých prihlásených.

            Škola s najpútavejšou kampaňou
            Školy môžu pripraviť sprievodnú aktivitu, ktorej cieľom by mala byť propagácia bicyklovania. Cyklojazda, oprava bicyklov či zaujímavé prezentácie, fantázií sa medze nekladú. Škola vytvorí fotografie alebo inú prezentáciu tejto aktivity, pričom bude súťažiť o hlasy na internete aj cenu poroty.

            Cena pre učiteľov – influencerov!
            Novinkou je cena pre učiteľky a učiteľov, ktorí svojou aktivitou výrazne prispejú k priebehu súťaže alebo celkovo mobilite na svojej škole. Výhercov určí porota pozostávajúca z organizátorov súťaže na základe učiteľských miniblogov súvisiacich s témou vlastnej školy a dochádzania na bicykli.

          • Informácie pre rodičov

          • POZORNE ČÍTAJTE! 

            Doteraz mohol rodič nechať dieťa zo školského zariadenia doma maximálne 3 dni bez potreby Potvrdenia o chorobe.

            Ak bolo dieťa doma dlhšie, pri návrate do školy musel rodič predložiť Potvrdenie o chorobe, vystavené primárnym pediatrom. V čase pandémie je doba, počas ktorej môže rodič nechať dieťa doma bez toho, aby po návrate do školy potrebovalo Potvrdenie o chorobe vystavené pediatrom, predĺžená na 5 dní. Teda rodič môže pri bežnej infekcii, ktorú zvládne doma sám, ošetrovať dieťa doma, nie je nutné, aby s ním navštívil ambulanciu pediatra, a ak si vie rady s liečbou, nemusí ho ani kontaktovať. Ak potrebuje radu, má možnosť pediatra kontaktovať telefonicky alebo inou distančnou formou.

            Ak sa stav dieťaťa zlepší, dieťa pri nástupe do školy prinesie Potvrdenie o bezinfekčnosti – podpisuje ho rodič. Iba ak je dieťa doma dlhšie ako 5 pracovných dní, musí dieťa priniesť od pediatra Potvrdenie o chorobe. Týmto spôsobom môže dieťa ostať doma bez návštevy ambulancie (ak to nie je potrebné) 7-9 dní (ak pripočítame aj víkendy). Bežná viróza za túto dobu musí prejsť (niekedy aj s pomocou pediatrickej ambulancie formou telemedicíny).

            Primárny pediater nevydáva:

            • potvrdenia o spôsobilosti nastúpiť do kolektívu od nového školského roku – zákonný zástupca vypĺňa Dotazník a Vyhlásenie rodiča na začiatku školského roka
            • potvrdenie o spôsobilosti opäť nastúpiť do kolektívu po neprítomnosti kvôli chorobe akejkoľvek dĺžky liečenia (vydáva Potvrdenie o chorobe pri neprítomnosti viac ako 5 dní podľa ods. 6.1.9.)
            • potvrdenie o zdraví, o bezinfekčnosti
            • potvrdenia o výnimke pre nosenie rúšok: podľa aktualizovaného usmernenia hlavného hygienika sú definované len 3 prípady, kedy nemusí dieťa nosiť rúško zo zdravotných dôvodov. Sú to osoby so závažnými poruchami autistického spektra, žiaci so stredne ťažkým a ťažkým mentálnym postihnutím a žiaci so sluchovým postihnutím. Ak dieťa spĺňa výnimky z nosenia rúšok, pri nástupe do školy podpíše zákonný zástupca čestné prehlásenie o dôvode, prečo dieťa nemôže nosiť v škole rúško – škola nepožaduje potvrdenia od pediatrov – zodpovednosť za pravdivosť údajov nesie zákonný zástupca.
            • Potvrdenia o oslobodení od povinnej školskej dochádzky: školy nebudú akceptovať žiadne „pandemické“ výnimky z povinnej školskej dochádzky napr. zo zdravotných dôvodov dieťaťa ako je oslabená imunita, chronické ochorenie, alebo rizikové faktory u členov spoločnej domácnosti. Dieťa zostáva v domácom ošetrení pri akútnom ochorení alebo pri exacerbácii chronického ochorenia ako v časoch pred pandémiou.

             

            Žiadosti o ošetrovné (OČR)

            • V prípade, že bude dieťa choré (akútne ochorenie alebo exacerbácia chronického ochorenia), pediater postupuje štandardným postupom, t.j. pri osobnej návšteve lekára vystavuje tlačivo a odovzdáva ho rodičovi, v prípade dištančnej zdravotnej starostlivosti vystavuje tlačivo a zasiela raz týždenne do Sociálnej poisťovne.
            • Od 2.9. je opätovne zahájená povinná školská dochádzka. Rodič školopovinného dieťaťa nemôže svojvoľne nechať dieťa doma, ak sa obáva pandémie, nakoľko by tým porušil školský zákon. Nárok na pandemickú OČR budú mať iba tie oprávnené osoby, ktoré sa budú starať o deti do 11 rokov (do 18 rokov pri deťoch s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), ktorých trieda resp. škola bola uzatvorená na základe rozhodnutia príslušného orgánu v zmysle rozhodnutia ministra školstva. Nárok na pandemické OČR pre prípad uzatvorenia triedy / školy majú aj rodičia/oprávnené osoby, ktoré osobne a celodenne ošetrujú dieťa do dovŕšeného 16 roku veku, ktorého zdravotný stav podľa príslušného primárneho pediatra nevyhnutne vyžaduje celodenné ošetrovanie inou osobou (v rovnakých indikáciách, ako to bolo v prvej vlne pandémie).
      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 252, Beladice
        • zsbeladice@gmail.com,
        • 037/63 30 247, 037/63 30 388, ŠJ - 0376330535 MŠ V. CH. - 0376330603, MŠ B - 0376330262
        • Školská 252 951 75 Beladice 95175 Beladice Slovakia
        • 53459148
        • 2121407233
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje