• Škôlkari - angličtinári


          • What´s your name? ..... tak takáto otázka už nezaskočí v zahraničí žiadneho z našich škôlkarov,
            ktorým sa práve ukončil príjemný rok s pravidelnými hodinami angličtiny. Naše – Vaše detičky zvládli
            toho dosť: počúvali rozprávky, krásne spievali, recitovali, hrali sa na obchod, na párty – a to všetko po
            anglicky. Teraz ich čakajú zaslúžené prázdniny a potom niektorých čaká vytúžená škola. Takže Vám
            všetkým prajem pekné prázdniny a dovtedy: Bye! Bye!

          • Exkurzia z geografie a dejepisu

          • Dňa 23.6 sme sa zúčastnili z predmetu geografie a dejepisu exkurzie, ktorej cieľom bolo bližšie spoznať chránené prírodné, kultúrne skvosty a oboznámenie sa s našou minulosťou.

             Čakal nás bohatý a náročný program.

            Cieľom exkurzie boli 3 zastávky.

            1.      DREVENÝ ARTIKULÁRNY KOSTOL V HRONSEKU

            V raňajších hodinách sme navštívili drevený artikulárny kostol v Hronseku, ktorý bol v roku 2008 zapísaný do kultúrneho dedičstva UNESCO. Privítala nás pani farárka, ktorá nám porozprávala o vzniku, budovaní a celej histórii kostola. Zaujalo nás hlavne, že pri stavbe hlavnej konštrukcie nebol použitý žiadny klinec. Ďalšou zaujímavosťou bola kapacita kostola, ktorá ponúka až 1100 sedacích miest.  Kostol je jedinečný svojou bohatosťou európskych stavebných prvkov.  Spájajú sa tu prvky škandinávskej, nemeckej, iónskej a slovanskej architektúry. Je jediný kostol na Slovensku s prvkami škandinávskej kultúry a je jediný drevený kostol svojho druhu na Horehroní.

            2.      HARMANECKÁ JASKYŇA

            Druhým cieľom našej exkurzie bola Harmanecká jaskyňa. Najskôr nás čakal výstup, ktorý všetci úspešne zvládli. Vystúpili sme do nadmorskej výšky 821 m na severný svah vrchu Kotolnica. Prekonali sme výškový rozdiel 260 m. Po krátkom oddychu sme vstúpili do jaskyne, kde sme dostali odborný výklad. Celková dĺžka jaskyne je 3 km, z toho pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1 km. Teplota vzduchu v jaskyni bola okolo 6 st. Zaujala nás krásna krasová výzdoba, krasové útvary, podzemné chodby, rozsiahle siene a dómy.

            5. MÚZEUM SNP v BANSKEJ BYSRICI

            Po zostupe z jaskyne nás čakala  posledná zastávka našej exkurzie – Múzeum SNP v BB. Múzeum má celoslovenskú pôsobnosť a je špecializované na vývoj slovenskej spoločnosti v rokoch 1938 – 1945 s dôrazom na dokumentáciu protifašistického oslobodzovacieho boja a Slovenského národného povstania.

            Najznámejšia – stála expozícia sa nachádza v Pamätníku SNP.  Expozícia je rozdelená do trinástich tematických celkov, z ktorých každý prezentuje inú kapitolu historického vývoja slovenských i svetových dejín. Výstava je tvorená panelmi so stručným historickým zhrnutím a mapkami názorne zobrazujúcimi dané obdobie, počítačmi s autentickými fotografiami a krátkymi autentickými dokumentárnymi filmami.

            Odborný výklad sprievodcu zaujal žiakov i vyučujúcich, pretože bol podaný veľmi vhodnou a zaujímavou formou.
            Po skončení prehliadky si žiaci pozreli rozsiahly parkovo upravený areál, v ktorom je vybudovaný skanzen ťažkej bojovej techniky používanej v Slovenskom národnom povstaní. Pri vstupe do areálu sa nachádza najzaujímavejší autentický exponát, lietadlo Li 2, ktoré sa v čase SNP používalo na prepravu osôb a materiálu na povstalecké letisko Tri Duby.

          • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi

          • Dňa 15.6. 2022 navštívili žiaci 7.,8. a 9. ročníka Múzeum holokaustu v Seredi.   Sme radi, že po dvoch rokoch sme mohli obnoviť  tradíciu exkurzie, vďaka ktorej si žiaci rozširujú svoje poznatky z hodín dejepisu a vychovávame ich k tolerancii a odmietnutiu akejkoľvek formy diskriminácie, rasizmu a antisemitizmu.

            Múzeum je zriadené v autentických priestoroch bývalého koncentračného pracovného tábora. Počas prehliadky  múzea  sme si mohli prezrieť dobové dokumenty a exponáty, ktoré nám priblížili tragédiu slovenských Židov v období holokaustu. V exteriéri múzea sme sa zastavili aj pri vagóne, ktorý slúžil na transporty a aspoň v myšlienkach si uctili obete holokaustu. V druhej časti exkurzie sme sa  zúčastnili pútavej prednášky, tematicky zameranej na úteky z táborov smrti, kde sa naši deviataci aktívne zapojili do prerozprávania hrdinského príbehu Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera.

            Návšteva múzea nenechala nikoho z nás chladným k tragickým udalostiam histórie.  Je dôležité viesť mladých ľudí k budovaniu správneho hodnotového systému - a aj týmto spôsobom sa snažiť prechádzať tomu, aby sa tragédia, akou bol holokaust, už nikdy nezopakovala.

          • "Osudy rasovo prenasledovaných na Slovensku v rokoch 1939 - 1945“

          • Sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť výstavy, ktorá  sa zaoberala etapami rasového prenasledovania obyvateľstva na Slovensku a v Zlatých Moravciach v rokoch 1939 - 1945, pričom akcent kládla predovšetkým na riešenie židovskej otázky. Išlo o putovnú výstavu, určenú základným a stredným školám, ktorá využívala metódu a formu rovesníckeho sprevádzania.

             

          • Deň zvierat

          • 22.6. bol opäť iný deň ako sme zvyknutí.  V niektorých triedach už od rána pribudli noví „žiaci“, ktorí nesedeli v laviciach, ale boli usadení v klietkach, krabiciach....

            Žiaci si priniesli svojich zvieracích miláčikov a pripravili si o nich zaujímavé rozprávanie. Ako sa volajú a odkiaľ ich majú, aj o tom, ako sa ich snažia niečo naučiť. Mohli sme si ich obzrieť, pohladkať a niektorí okúsili aj ich ostré zúbky 😊

          • Herbáre našich prvákov

          • Počas hodín prvouky  sme sa venovali aj téme – Rastliny a starostlivosť o rastliny. Určovali sme si časti tela rastliny a rozprávali sa o tom, čo všetko rastlina potrebuje pre svoj život. Následne si žiaci  vyrobili svoj prvý herbár. Deťom sa úloha veľmi páčila a hravou formou sa naučili niečo nové. Každý žiak svoj herbár odprezentoval pred celou triedou.

          • Krásny deň otcov!

          • Všetkým dnes oslavujúcim TATKOM posielame básničku od Daniela Heviera s názvom

             

            "Chlap menom tatko"

             

            Kto mi občas vraví Zlatko

            a potom zas Bosorka?

            Je to ten chlap menom tatko.

            Chrápe ako motorka.

            Kto sa občas holí hladko?

            Inokedy škriabe zas?

            Je to ten chlap menom tatko,

            býva u nás dlhý čas.

            Tatkovia sú zvláštní ľudia.

            Bez nich by tu bola nuda.

            Najkrajší zo všetkých sviatkov bude

            Sviatok našich tatkov.

          • Projekt MOJA FAMÍLIA

          • Projekt MOJA FAMÍLIA

             

            Je projekt finančného vzdelávania určený žiakom základných škôl. Cieľom projektu je zvýšenie finančnej gramotnosti na slovenských školách. Tento školský rok sme sa žiaci 2. stupňa zapojili do súťaže po prvý krát.

            Interaktívna online hra MOJA FAMÍLIA buduje u žiakov povedomie o elementárnej finančnej gramotnosti, a to formou, ktorá je žiakom blízka – elektronická hra.

            Súťaž v hraní internetovej hry prebiehala medzi jednotlivými triedami a školami na celom Slovensku a trvala 6 týždňov.

             

            Počas hry je žiak v úlohe rodinného manažéra. Riadi 4-člennú rodinu v ich domčeku tak, aby ekonomicky vyšla s platom a zároveň boli všetci zdraví a šťastní. Cieľom hry je nasporiť počas 5-tich mesiacov na dovolenku pre virtuálnu rodinu. Hra prebieha v 5-tich kolách. V každom kole musí žiak spraviť množstvo rozhodnutí od zaplatenia potravín cez nákup oblečenia až po rozhodnutie, či celá rodina pôjde cez víkend na brigádu. V priebehu hry sa menia výdaje a príjmy a tiež faktor šťastia jednotlivých členov rodiny.

             

            A ako sa nám darilo?

            V prvom rade treba povedať, že sa nám hra veľmi páčila!

             

            V rámci celého Slovenska sa do súťaže zapojilo 58 tried, ktoré si v rámci interaktívnej hry overili, ako vedia spravovať rodinné financie.

            Najlepšie sa darilo žiakom 9. ročníka, ktorí sa umiestnili na krásnom 12. mieste. Žiaci 7. a 6. ročníka si podelili o 18. a 19. priečku. Naši ôsmaci získali 24. miesto a piataci 26. miesto.

             

            Žiakom blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a opäť o rok!

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Školská 252, Beladice
        • zsbeladice@gmail.com,
        • 037/63 30 247, 037/63 30 388, ŠJ - 0376330535 MŠ V. CH. - 0376330603, MŠ B - 0376330262
        • Školská 252 951 75 Beladice 95175 Beladice Slovakia
        • 53459148
        • 2121407233
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje